Hur skulle man rösta i Mariehamn, Jomala och centralkommunerna enligt Maj Gallup 2018

I Nya Åland kunde man se resultatet på Åländsk nivå och notera att samtliga regeringspartier gick bakåt jämfört med valet 2015. Liberalerna och Socialdemokraterna skulle tappa ett mandat var och de som skulle gå framåt var Ålands Framtid och Åländsk demokrati. Jag kommer att återkomma till de olika partiernas siffror i en annan post. I denna tittar jag enbart på hur det har gått på Åland och de större åländska kommunerna.

De som gick mest ner i procentenheter på Åland var Liberalerna med -4,6% och mest fram gick Åland Framtid med +4,3% enheter. En skillnad på väljarna till ÅF och ÅLD i jämförelse mot de andra partierna att deras väljare från 2015 är mindre osäkra än de andra partiernas väljare. ÅF och ÅLD's väljer har bara ca. 5% osäkra väljare jämfört med de andra som som har mellan 16%-19% osäkra. Liberalerna sticker ut eftersom de har 23,5% osäkra väljare.

Lite överraskande att den som var närmast att få ett till mandat var Hållbart Initiativ. Vi vet inte om de ens kommer att ställa upp i valet. Det finns dock ett miljöintresse bland ålänningarna som skulle kunna ge parti med den inriktningen ett mandat.

Mariehamn Av regeringspartierna så håller Liberalerna och moderaterna ställningarna i Mariehamn. Socialdemokraterna däremot tappar röstare och av dem går flesta av dem till Hållbart Initiativ. Av oppositionen så är det Centern och Obundna som går bakåt i Mariehamn. Även här går Ålands Framtid och Åländsk Demokrati framåt, men även Hållbart Initiativ på Socialdemokraternas bekostnad.

Jomala Jomala är näststörsta kommunen på Åland och här är det också många osäkra väljare. Här håller Socialdemokraterna ställningarna och Moderaterna och liberalerna går lika mycket bakåt, men intressant att att även Centern går bakåt. Många av de osäkra i Jomala vill dock ha regeringens 4 kommuners förslag så sannolikt kommer de att fördelas på regeringspartierna.

Centralkommunerna (Hammarland, Finström, Saltvik och Lemland)

För att få statistisk relevanta uppgifter så valde jag att slå ihop några av Ålands större landsorts kommuner för att se trender där. Här är det också fortfarande många osäkra väljare, men till skillnad mot Mariehamn och Jomala så vill en majoritet av de osäkra ha kvar 16 kommuner. Här förlorar liberalerna stort och centern vinner nästans lika mycket. Den stora vinnaren är dock Ålands framtid som nästans fördubblar sympatisörerna på landsbygden. Noterbart är att Åländsk demokrati inte går framåt i dessa kommuner, även att socialdemokraterna håller bäst ställningarna av regeringspartierna.

#Ålandgallup