Liberalerna, de åländska partiernas väljare [maj 2018] del I

Jag kommer att skriva en bloggpost per parti med lite analyser hur det ser ut för de åländska partierna. Först ut Liberalerna. Jag har tagit fram statistik över de åländska partierna enligt följande : 1) Hur har deras röstare från 2015 agerat om det skulle ha varit val idag?

2) Varifrån har partierna fått sina väljare ifrån ? Fördelen med dessa grafer är att man kan se hur strömningarna är mellan de åländska partierna.

Hur har deras väljare sett på liberalernas politik: I grafen till vänster så visas hur "trofasta" liberalernas väljare är. Nästans hälften av deras väljare har valt att rösta på liberalerna igen. Noterbart är att Liberalerna har den största mängden osäkra väljare, som inte bestämt vilket parti de skall rösta på i valet 2015. Majoriteten av de här väljarna har dock valt 4-kommuns alternativet, så högst troligt kommer de att rösta på något av regeringspartierna. Det kan även vara att de röstar på person och avvaktar till de vet vem som ställer upp i valet.

De väljare som har gått till oppositionen har också angett att de vill ha kvar 16 kommuner. En av siffrorna skall man dock ta med en nypa salt, eftersom viktningen har gjort att ÅLD troligtvis har fått för hög andel. Förmodligen ligger deras 6,4% närmare OBS och Ålands Framtids procent enheter. Det är ute på Landet och troligtvis skärgården som Liberalerna har "förlorat" sina väljare.

Varifrån har de fått sina väljare?

Det finns ett flöde mellan regeringspartierna som mer eller mindre tar ut varandra. De centerpartister som har valt liberalerna kommer främst ifrån Mariehamn och vill att det skall bli 4-kommuner. Det samma gäller också de som valt Obunden samling.

Liberalerna är det parti som både procentandelsmässigt och antal mässigt har tappat flest väljare, dock så har de största andelen osäkra väljare som är potentiella väljare och att deras politik verkar gå hem hos de som av olika orsaker inte var med i valet 2015.

När det gäller kategorin helt nya väljare, så är det liberalerna som lockar flest till antal. De är indelade i 3 olika varianter: Ingen hembygdsrätt = 35,4%

Röstade inte i valet 2015, men kommer att göra det nu = 22,1% Förstagångsväljare = 42,5%

Liberalerna är det parti som populärast bland förstagångsväljarna, nästans var 3:e väljare av de som bestämt vilket parti de skall rösta på, väljer Liberalerna 28,6%.

Liberalerna gallup maj 2018

#Ålandgallup #Liberalerna