Moderaterna, de åländska partiernas väljare [maj 2018] del II

Hur har deras väljare sett på moderaternas politik: I grafen till vänster så visas hur "trofasta" moderaternas väljare är.

62,9 % av moderaternas väljare har valt att rösta på moderaterna igen och därmed har de över 10% enheter mera "trogna" väljare än Liberalerna.

Moderaterna tappar mest till Centern och Liberalerna. De som har valt att rösta på Centern och ÅF har även valt att de hellre vill ha 16 kommuner än regeringens förslag på 4 kommuner. De som skulle rösta Liberalerna eller Sossarna så har valt 4 kommuns alternativet.

De som är osäkra f.d. moderat väljare, så de vill helst ha 4 kommuners alternativet (över 57%) och det är enbart 15% som vill ha 16 kommuners alternativet. Det betyder att merparten av moderaternas osäkra väljare kommer att välja något av regeringspartierna om de röstar.

Varifrån har de fått sina väljare?

Det finns ett flöde mellan regeringspartierna som mer eller mindre tar ut varandra. De centerpartister och Obundna som valt Moderaterna kommer främst ifrån Mariehamn och Jomala och vill att det skall bli 4-kommuner.

När det gäller kategorin helt nya väljare. De är indelade i 3 olika varianter: Ingen hembygdsrätt = 35,7%

Röstade inte i valet 2015, men kommer att göra det nu = 21,4% Förstagångsväljare = 42,9%

#Ålandgallup #Moderaterna