Socialdemokraterna, de åländska partiernas väljare [maj 2018] del III

Hur har deras väljare sett på Socialdemokratisk politik: I grafen till vänster så visas hur "trofasta" sossarnas väljare är.

62,7 % av Socialdemokraternas väljare har valt att rösta på samma parti igen och därmed har de över 10% enheter mera "trogna" väljare än Liberalerna och ligger på samma nivå som Moderaterna.

Det finns en tydlig trend och det är att många av socialdemokraternas väljare skulle rösta på ett miljöalternativ. Närmare 10% skulle kunna tänka sig att rösta på Hållbart Initiativ.

De som skulle gå från Socialdemokraterna till Centern, har velat ha 16 kommuner och är bosatta på landet. På liknande sätt som de övriga regeringspartierna är de som är osäkra f.d. socialdemokratiska väljare, så de vill helst ha 4 kommuners alternativet (över 77,5%) och det är enbart 8% som vill ha 16 kommuners alternativet. Det betyder att merparten av sossarnas osäkra väljare kommer troligtvis att välja något av regeringspartierna om de röstar.

Varifrån har de fått sina väljare?

Sossarna verkar ha ett litet plustillkost från Liberala väljare, men tappar mot moderaterna. De centerpartister och Obundna som valt Moderaterna kommer främst ifrån Mariehamn och Jomala och vill att det skall bli 4-kommuner. Precis som med de övriga regeringspartierna. Trenden är tydlig.

Kategorin helt nya väljare.: De är indelade i 3 olika varianter: Ingen hembygdsrätt = 64,5%

Röstade inte i valet 2015, men kommer att göra det nu = 16.1% Förstagångsväljare = 19,4%

Socialdemokraterna verkar attrahera nyinflyttade ålänningar om man jämför med både Moderaterna och Liberalerna.

#Ålandgallup #Socialdemokraterna