Mindre än 1 år kvar till valet

I november gallupen så var det några saker som stack ut. Centerpartiet var första gången under 23%. De har konsekvent varit mellan 24%-26%. Det anmärkningsvärda är att detta kommer när lagtinget några dagar tidigare beslutat att gå vidare i kommunsammanslagningarna. Det är även första gången som opinionen var under 50% sedan gallup undersökningarna i maj för 7 månader sedan. Vinnaren i denna månad bland opinionen var Åländsk Demokrati som steg med 2,3%.

När man tittar på mandatfördelningen så är det fortfarande 15-15 mellan de olika blocken, men centern tappade ett mandat jämfört med oktober och har för första gången under 8 mandat och ÅLD fick för första gången 2 stycken. Det gör att det är minst sagt intressant situation om detta skulle stå sig när valet är i oktober nästa år. Fortfarande är Centern det klart största partiet, men det blir spännande att se om det var en temporär dipp i november eller om de har hittat en ny nivå i stödet. Ålands Framtid ligger för andra månaden i rad på två mandat och det sammanfaller med att de har fått en ny partiledare som inte har fått så mycket mediatid ännu och är ett ganska oskrivet kort på den politiska himlen.

När det kommer till partiledarnas förtroende bland väljarna, så verkar Bert Häggblom gå från klarhet till klarhet. Speciellt bland männen verkar han ha stort förtroende. Han har till och med störst av all om männen skulle få bestämma med 18,5% och med Katrin på andra plats med 15,4% där är Annette Holmberg på 3:e plats med 14,7%. En stor del av Ålands Framtids väljare 2015 har Bert Häggblom (16,4%) och Stephan Toivonen (13%) som sina partiledare som de föredrar.Dock är det fortfarande Pia Eriksson som har mest forttroende med 43,6%. Allra "populärast är Katrin Sjögren med 21,1% och med Veronica Törnroos (16,3%) och Bert Häggblom 15,6% på tredje plats.

Starkast partiledare stöd bland sina väljare har Bert Häggblom (96,9%) och nu med Camilla Gunell (89,2%) på andra plats med Katrin Sjögren (84,8%).