December Gallup

Projektet med att mäta den åländska opinionen startade i maj 2018 och har ända fram till november 2019 varit ett samarbete med Nya Åland. Efter det så har Åland Gallup valt att köra vidare utan något starkt samarbete med något av de åländska mediahusen. Däremot kan de som vem som helst köpa en fråga som de vill ställa den åländska allmänheten. I december gallup så blev det ett samarbete med SteelFm och där frågade vi en del frågor om hur det åländska radiolyssnandet är. Jag var i direktsändning i SteelFM och pratade om det tillsammans med André Karring och VD Eva Karlström Länk till Programmet

Förutom de radio relaterade frågorna så ställdes de så kallade basfrågorna så att jag kan vikta svaren. En fråga som jag har sett fram emot att ställa, är hur ålänningarna ser på den åländska statusen dvs är man nöjd med självstyrelse eller vill man bli självständiga, återgår till antingen Sverige eller Finland. Återkommer till den, men först resultatet från partisympatierna.

December månads gallup Törnroos regering är nu inne på sin andra månad och de är mer eller mindre fortfarande i sin smekmånad. Fast lite rivstart har det varit. Elhybrid avtalet är uppsagt och med en mycket liten "majoritet" eftersom Moderaterna röstade mot regeringens beslut (beslutet var efter enkäten gjordes så det avspeglas inte i den). Thörnroos har pratat om att ha stor majoritet bakom sina beslut. Det ser ju onekligen ut som att det skulle kunna bli det i och med att regeringen har 20 mandat på pappret. Men granskar man det lite mera strategiskt, så betyder det att alltid ett parti kan rösta med sin övertygelse och emot regeringens beslut. Detta fungerar så länge det är bara ett parti som sätter sig på tvären.

I senaste gallupen så har andelen osäkra ökat.

  • Centern, ligger på samma nivå som förra månaden och är klart första parti. De har en ganska delikat uppgift att hålla ihop regeringen.

  • Moderater, har studsat upp och ligger på samma nivå som vid valet. Skall bli intressant att se om trenden håller i sig efter att de protesterade mot regeringens beslut angående elhybridfärjan. Nästa hållpunkt blir kommunstrukturen som moderaterna har totalt motsatt åsikt till resten av regeringen.

  • Obundna, har den mest utmanande ministerposten i regeringen och även här blir det spännande att se om de får betala ett ytterligare pris i samband beslut i Elhybridfärjan.

  • Hållbart Initiativ, hade som enda regeringsparti en uppgång efter valet. Det man skall komma ihåg är att gröna alternativ tenderar att få flera sympatier än de får i verkligheten. Nu är de nere på samma procenter som vid valet och förmodligen är det även en nedgång även för dem. HI går en ganska tuff balansgång att få saker gjorda i denna regering och undvika missnöjda väljare vid uteblivit resultat.

  • Liberalerna, ligger fortfarande över valresultatet, men har gått tillbaka en del. De är dock fortfarande klart näst största parti. Liberalerna kommer att ligga på speciellt centern om de stora valfrågorna, skärgårdstrafiken och kommunstrukturen.

  • Ålands framtid, överraskande nog så ligger de på samma % tal som vid valet, trots att deras framtid är minst sagt oviss. I det perspektivet var frågan om Ålands framtida status intressant. Det var 9% av ålänningarna som föredrar att Åland skall vara självständigt framom självstyre. Nu samlas inte alla dessa i ÅF utan de fanns anhängare hos Obundna och Centern. Detta kan eventuellt vara räddningen för ÅF om de skall finnas kvar som parti efter denna period.

  • Socialdemokraterna, har stabila siffror jämfört med november och vi kommer säkert att få se att socialdemokraterna vill ha tillbaka sina väljare som gick till HI. De kommer helt enkelt följa HI's miljöinsatser stenhårt.

  • Åländsk demokrati, var svindlande nära att inte kommit in i lagtinget. 19 färre röster så hade de inte kommit in och HI skulle ha fått en tredje mandat. Nu verkar de fått tillbaka sympasitörer som röstade på Obundna istället för ÅD i senaste valet.

Sammanfattningsvis, det skall bli mycket spännande att följa denna mandatperiod eftersom i praktiken riskerar två eller till och med tre partier att åka ut i nästa val. Men mera om det i nästa bloggpost som även analyserar varför regeringskonstellationen ser ut som den gör.

Ålands status

Att överlägset flest ålänningar vill fortsättningsvis ha en självstyrelse var ingen direkt skräll. Det var ingen större skillnad om man titta på ålder och kvinnor män i den frågan. De som fördrar att skall bli ett eget land verkar vara populärast ute i randkommunerna, men fortfarande är självstyrelse nummer ett. I skärgården så är självstyrelse klart störst, men där finns en överraskande stor del som vill att vi skall återförenas till Finland utan någon självstyrelse, men det har säkert att göra med allt från skattegränsen till andra rent praktiska frågor.

#Ålandgallup #December #resultat