top of page

Finska presidentvalet

Updated: Jan 29

Det blev två f.d utrikesministrar som gick vidare. Helt enkelt två stycken personer med erfarenhet av internationella kontakter och båda känns som om de kan bra axla rollen som Finlands president. Personligen var jag nyfiken på hur bra Åland Gallup skulle stå emot den som YLE presenterade den 17 januari där de kom fram till att Stubb var populärast på Åland (Så här skulle fInlandssvenskarna rösta i presidentvalet )

Tyvärr så får man inte veta vad de övriga kandidaterna hade fått men oberoende så hade de fel ordningsföljd mellan Haavisto och Stubb och att det dessutom var riktigt tätt mellan dem på Åland. Åland Gallup fick rätt ordningsföljd på alla utom två kandidater som hade bytt platser. Haavisto och Stubb fick både för lite i gallupen, men det verkar som att de som var osäkra (11,4%) stod och valde mellan just de två toppkandidaterna. Precis som i samtliga andra gallupar har vänsterkandidaterna fått mera röster i undersökningen än vad de får i riktiga valet. Denna gång fick även centerns Olli Rehn mera än i valet.

Helt klart är att om de allra flesta osäkra rösterna gick till toppduon skulle de andras röstprocent sjunkit och vi närmar oss mycket nära slutresultatet trots att det var ett personval som egentligen inte kunde viktas fullt ut.







99 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page